Petua Kurangkan Darah Tinggi Dengan Hadkan Alkohol

Image result for alcohol

Alkohol boleh kedua-dua baik dan buruk untuk kesihatan anda. Dalam jumlah yang kecil, ia berpotensi untuk menurunkan tekanan darah anda dengan 2 hingga 4 mm Hg. Tetapi itu kesan perlindungan hilang jika anda minum terlalu banyak alkohol - biasanya lebih daripada satu minuman sehari bagi wanita dan lelaki yang lebih tua daripada umur 65 tahun, atau lebih daripada dua hari untuk lelaki umur 65 tahun dan ke bawah. Juga, jika anda biasanya tidak minum alkohol, anda tidak perlu memulakan minuman sebagai satu cara untuk menurunkan tekanan darah anda. Ada bahaya yang lebih daripada manfaat untuk minum arak.
Jika anda minum lebih daripada jumlah yang sederhana itu, alkohol sebenarnya boleh meningkatkan tekanan darah dengan beberapa mata. Ia juga boleh mengurangkan keberkesanan ubat tekanan darah tinggi.
Mengesan corak minuman anda. Bersama-sama dengan buku harian makanan anda, menyimpan diari alkohol untuk mengesan pola minum sebenar anda. Satu minuman sama dengan 12 auns (355 mililiter, atau mL) bir, 5 auns wain (148 mL) atau 1.5 auns 80-bukti minuman keras (45 mL). Jika anda minum lebih daripada jumlah yang disyorkan, mengurangkan.
Pertimbangkan tirus off. Jika anda seorang peminum berat, tiba-tiba menghapuskan semua alkohol sebenarnya boleh mencetuskan tekanan darah tinggi yang teruk selama beberapa hari. Oleh itu, apabila anda berhenti minum, melakukannya dengan pengawasan doktor atau berkurangan perlahan-lahan, dalam tempoh satu hingga dua minggu.
Tidak pesta minum-minum. Pesta minum-minum - mempunyai empat atau lebih minuman berturut-turut - boleh menyebabkan peningkatan besar dan secara tiba-tiba dalam tekanan darah, sebagai tambahan kepada masalah kesihatan yang lain.
 
http://dietdietsihat.blogspot.my/2015/04/10-cara-nak-kurangkan-darah-tinggi.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...