Petua Kurangkan Darah Tinggi Dengan Mengurangkan Natrium

Image result for natrium

Walaupun pengurangan kecil dalam natrium dalam diet anda dapat mengurangkan tekanan darah sebanyak 2 hingga 8 mm Hg. Cadangan-cadangan untuk mengurangkan natrium adalah:
Hadkan natrium kepada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang.
Satu tahap sodium yang lebih rendah - 1,500 mg sehari atau kurang - sesuai untuk orang-orang 51 tahun atau lebih tua, dan individu tanpa mengira usia yang yang Afrika-Amerika atau mempunyai tekanan darah tinggi, kencing manis atau penyakit buah pinggang kronik.
Untuk mengurangkan natrium dalam diet anda, pertimbangkan tips ini:
Menjejaki berapa banyak garam dalam diet anda. Simpan satu diari makanan untuk menganggarkan berapa banyak natrium adalah apa yang anda makan dan minum setiap hari.
Baca label makanan. Jika boleh, memilih alternatif rendah natrium daripada makanan dan minuman yang biasanya anda membeli.
Makan makanan yang diproses lebih sedikit. Kerepek kentang, makan malam beku, daging dan daging makan tengah hari diproses adalah tinggi dalam natrium.
Jangan tambah garam. Hanya 1 tahap sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium. Menggunakan herba atau rempah, dan bukannya garam, untuk menambah rasa lebih kepada makanan anda.
Kemudahan ke dalamnya. Jika anda tidak merasa seperti anda secara drastik boleh mengurangkan natrium dalam diet anda secara tiba-tiba, mengurangkan secara beransur-ansur. Lelangit anda akan menyesuaikan diri dari masa ke masa.
 
http://dietdietsihat.blogspot.my/2015/04/10-cara-nak-kurangkan-darah-tinggi.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...