Tarikh Disiarkan : 24-Dec-2014
Sengkuang Cina atau nama saintifiknya, Eleocharis Dulcis merupakan sayuran berkulit coklat bertekstur seperti kertas. Walaupun dikenali sebagai Water Chestnut dalam bahasa Inggeris tetapi ia bukan sejenis kacang. Sebaliknya, ia adalah sayuran air yang tumbuh di paya dan akan diliputi sedikit lumpur.
Menarik lagi, ia boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan kerana mengandungi kanji yang asli. Selain itu, sengkuang Cina juga boleh dijadikan makanan seimbang kerana ia kurang lemak tetapi sumber terbaik untuk fiber dan vitamin B.
Malah, ia mengandungi mineral lain seperti kalsium, zat besi, potasium, dan zink. Dari segi manfaat, pengambilan sengkuang Cina penting kerana ia boleh dijadikan penawar bronkitis, menurunkan tekanan darah tingggi selain dapat meredakan selsema, batuk dan demam.
http://www.utusansarawakonline.com/news/21969/Sengkuang-Cina-turunkan-tekanan-darah-tinggi/
No comments:
Post a Comment