Peranan Garam Terhadap Tekanan Darah


Oleh itu wajar bagi setiap individu mengurangkan pengunaan garam didalam makanan harian. Ini adalah kerana garam akan menyebabkan isipadu darah meningkat disebabkan oleh pertambahan cecair kedalam aliran darah. Orang pada zaman dahulu, terutamanya para petani yang mengambil makanan seperti pulut dan ikan masin atau bahan-bahan lain yang mengandungi banyak garam adalah bertujuan untuk mengelakkan dari berlaku hidrasi. 

Ini adalah kerana jika berlaku hidrasi maka jumlah darah juga akan menurun dan menyebabkan tekanan darah menjadi rendah, lebih-lebih lagi para petani tersebut bekerja dibawah terik matahari. Kesimpulannya, faktor cara hidup manusia zaman kini yang tidak begitu aktif, kurang meminum air, kurang berpeluh tetapi mengamalkan makanan yang banyak garam akan menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi. 

http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/2011/05/bagaimana-tubuh-badan-mengawal-tekanan.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...