Amah Mati Ketika Soal Siasat Akibat Darah Tinggi

 

KUALA TERENGGANU, 20 Ogos (Bernama) -- Polis mengesahkan bahawa pembantu rumah warga Indonesia yang meninggal ketika sedang disoal siasat di Ibu Pejabat Polis Kampung Raja Besut semalam adalah akibat tekanan darah tinggi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri ACP K Manoharan berkata hasil laporan bedah siasat pakar forensik perubatan mendapati saluran darah utama ke jantung mangsa pecah akibat tekanan darah tinggi.

"Kita mengklasifikasikan kes tersebut sebagai mati mengejut dan tiada sebarang kecederaan dan unsur jenayah berlaku pada mangsa," katanya kepada pemberita.

Pembantu rumah yang berusia 42 tahun itu maut ketika sedang disoal siasat berhubung kes kecurian duit milik ibu majikannya.

Kes itu disedari adik ipar majikan mangsa kira-kira pukul 11.30 malam Ahad lalu setelah pembantu rumah itu melarikan diri dari rumah ibu majikannya di Kampung Seberang Jerteh.

Manoharan berkata majikan pembantu rumah itu yang merupakan seorang guru sebelum itu meminta adik iparnya memeriksa barang-barang berharga di rumah ibunya dan mendapati duit sebanyak RM5,000 yang diletakkan di dalam sampul telah hilang.

"Majikannya bersama beberapa jiran mencari pembantu rmah itu di kawasan sekitar dan berjaya menemuinya di sebuah taman permainan kanak-kanak tidak jauh dari tempat kejadian bersama beg pakaiannya," katanya.

Beliau berkata majikannya lalu membawa suspek ke Balai Polis Kampung Raja dan kira-kira pukul 2.30 petang semasa pihak polis sedang mengambil keterangan daripadanya, pembantu rumah yang sedang duduk di kerusi tiba-tiba rebah dan jatuh dari kerusi.

Manoharan berkata siasatan awal mendapati suspek mengaku telah menyerahkan wang tersebut kepada suaminya namun pihak polis belum mengetahui bagaimana dia menyerahkan wang berkenaan.

Difahamkan dia mempunyai suami di Johor.

Katanya pembantu rumah itu yang menjaga ibu majikannya yang lumpuh sejak Mei lepas mempunyai mempunyai penyakit jantung dan darah tinggi.

-- BERNAMA

http://web6.bernama.com/bernama//v3/bm/news_lite.php?id=971270

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...