Petua 14 Herba Mengubati Darah Tinggi

Penyakit darah tinggi adalah antara penyakit yang payah untuk di ubati. Jika kita menghidapi darah tinggi, pelbagai jenis makanan harus kita elakkan agar tekanan darah tidak naik. Penghidap darah tinggi juga tidak boleh menghadapi tekanan dan kejutan. Semua itu, boleh memudaratkan si pesakit.

Walaupun begitu, terdapat pelbagai petua mengubati darah tinggi yang boleh saya kongsikan di sini yang saya rasa cukup selamat untuk di cuba.


1. Daun kayu putih

Ambil daun kayu putih kira-kira segenggam dan di cuci bersih. Rebuskan daun tersebut. Air rebusan daun kayu putih itu boleh digunakan untuk mandi setiap pagi selama seminggu.

2. Pandan wangi

Ambil daun pandan wangi secukupnya dan di rebus dengan dua gelas air. Air rebusan dibiarkan sehingga menjadi setengah gelas. Setiap kali darah anda naik, minum lah air rebusan daun pandan ini untuk menormalkan kembali tekanan darah anda.

3. Daun saderi

Amalkan memakan daun saderi sejambak setiap hari. Anda boleh jadikan ia sebagai ulam jika mahu. Anda juga boleh meminum air rebusan saderi dengan cara rebuskan sejambak daun saderi dengan segelas air dn didihkan sehingga menjadi setengah gelas sahaja. Minum setiap pagi dan ketika hendak tidur.

4. Buah belimbing

Mengamalkan makan buah belimbing sebiji setiap hari boleh menormalkan kembali tekanan darah tinggi anda.

5. Daun belimbing buluh

Ambil kira-kira secupak daun belimbing buluh dan jemur hingga kering. Rebus dengan dua gelas air dan biarkan sejuk semalaman. Minumlah air daun belimbing tersebut sebelum mengambil sarapan pagi anda.

6. Daun pala

Ambil daun pala kira-kira secupak dan rebus dengan menggunakan secupak air. Biarkan ia mendidih sehingga tinggal separuh. Amalkan meminumnya pada waktu pagi dan malam selama seminggu.

7. Buah mengkudu

Buah mengkudu yang telah matang di cuci dan dikeluarkan bijinya. Amalkan memakan buah mengkudu ini tiga hari dalam seminggu.

8. Daun avocado

Ambil lapan helai daun avocado dan rebuskan dengan dua gelas air, biarkan mendidih sehingga tinggal segelas. Amalkan meminumnya sehari sekali sehingga penyakit anda sembuh.

9. Daun selada

Tumbuk lumat segenggam daun selada, perahkan airnya sehingga mendapat setengah gelas. Minum air perahan itu setiap hari selama tiga hari berturut-turut.

10. Timun

Jadikan timun sebagai ulambuah timun juga dapat membantu mengurangkan penyakit darah tinggi.

11. Pucuk gelugur

Rebuskan kira-kira 20 helai daun pucuk gelugur bersama dua gelas air. Biarkan mendidih sehingga tinggal ¼ gelas. Minum setiap malam sebelum masuk tidur selama tiga hari berturut-turut.

12. Akar patawali

Amalkan memakan akar patawali suku inci setiap hari. Harus diingat, rasa patawali adalah amat pahit tetapi ia amat mujarab dalam mengubati penyakit darah tinggi.

13. Buah epal

Buah epal hijau di bersihkan dan dikukus sehingga pecah dan lembut. Makanlah ia sebiji setiap malam selama seminggu.

14. Daun kucai

Tumbuk hingga lumat kira-kira secekak daun kucai dan bancuh dengan air sejuk. Perahkan airnya dan minum setiap pagi.

Read more: http://www.petuaherba.com/petua-mengubati-darah-tinggi#ixzz1mkocXZo2

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...