Menu Diet Pesakit Darah Tinggi / Hipertensi

1. Capai berat badan normal anda.
Berat badan berlebihan meningkatkan risiko individu untuk mendapat penyakit darah tinggi. Sekiranya anda berjaya mengurangkan 1 kg berat badan, anda telah berjaya mengurangkan 1.5 mmHg tekanan darah anda.

2. Kurangkan pengambilan garam
Diet rendah garam perlu diamalkan untuk mengawal hiper-tensi, iaitu mengurangkan pemgambilan garam kepada 1 sudu teh sehari.
Elakkan pengambilan makanan tinggi garam seperti :


3. Kurangkan makanan tinggi kolesterol.
  • Elakkan makanan tinggi kolesterol seperti organ dalaman (otak,hati,usus,limpa), kuning telur & telur ikan. 
  • Hadkan pengambilan makanan laut (udang,ketam,sotong,kerang,siput). 
  • Pilih susu dan hasil tenusu rendah lemak/tanpa lemak. 
  • Elakkan makanan tinggi lemak tepu seperti santan, minyak sapi, mentega, lemak daging dan kulit ayam. 
  • Utamakan cara masakan rendah lemak seperti kukus,bakar,panggang,rebus, sup serta kurangkan penggunaan minyak semasa masak.
http://azzahrah.my/en/images/downloads/Panduan_Pemakanan_HPT.pdf

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...