Wanita Hamil Mudah Terkena Darah Tinggi


Orang  yang mengandung mudah terkena tekanan darah tinggi (hypertensive disease of pregnancy). Sesetengah wanita pada awal kehamilannya akan mendapat tekanan darah tinggi (eclempsia) biasanya dalam tempoh dua atau tiga bulan pertama. Tetapi, tekanan darah tingginya akan kembali berkurangan selepas bersalin.

Jika tekanan darah masih tidak normal  berkemungkinan ada sesuatu yang perlu diperiksa secara teliti, contohnya terdapat protein dalam urinnya.

Tekanan darah  akan meningkat ketika kehamilan berusia 20 minggu terutama pada wanita yang berat badannya (gendut).

Pregnancy induced hypertension (PIH) adalah  istilah perubatan  bagi wanita hamil yang menghidap hipertensi. Keadaan hipertensi bagi wanita mengandung  boleh dikategorikan sebagai parah/berbahaya, seorang ibu hamil dengan tekanan darah tinggi boleh mengalami preeclampsia dalam tempoh kehamilannya.

Preeclampsia adalah keadaan wanita hamil yang mengalami hipertensi teruk seperti sakit kepala, gangguan penglihatan, muka yang membengkak, kurang nafsu makan, mual dan muntah. Kekejangan yang terjadi kesan daripada hipertensi boleh menyebabkan eclamsia.

http://www.sinarharian.com.my/rencana/hipertensi-menyerang-tanpa-mengenal-jantina-usia-1.212880

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...