SHAH ALAM - Ramai tidak menyedari telah memakan garam secara berlebihan sama ada nyata atau tersembunyi setiap hari.
Ini kerana, kira-kira 75 peratus daripada garam dalam diet seharian datangnya daripada makanan terproses.
Ini kerana, kira-kira 75 peratus daripada garam dalam diet seharian datangnya daripada makanan terproses.
Ketua Penolong Pengarah Kanan Kementerian Kesihatan, Dr Feisul Idzwan
Mustapha berkata, pengambilan garam secara berlebihan berkait rapat
dengan penyakit darah tinggi atau hipertensi.
"Penyakit hipertensi merupakan faktor risiko utama serangan jantung dan
strok, iaitu punca utama kematian kalangan rakyat di negara ini.
"Kajian saintifik menunjukkan dengan pengurangan garam kepada 5 gram
atau satu sudu teh sehari mampu mengurangkan kejadian strok sebanyak 24
peratus, dan penyakit kardiovaskular (18 peratus).
"Dengan kata lain, ia boleh mencegah 2.4 juta kematian akibat strok dan
penyakit kardiovaskular di seluruh dunia," katanya dalam sesi interaksi
Kementerian Kesihatan Bahagian Kawalan Penyakit bersama Kumpulan Media
Karangkraf, semalam.
Dalam sesi itu, beliau membincangkan tajuk "Inisiatif pengurangan garam
di Malaysia", kemudian disusuli oleh Pegawai Dietetik, Viola Micheal
dengan topiknya "Garam dan kaitan dengan darah tinggi".
Dr Feisul Idzwan berkata, sempena sambutan Minggu Kesedaran Garam
Sedunia yang diraikan pada 9 hingga 15 Mac ini, kementerian mengambil
pendekatan kempen bertemakan 'Makan di luar, kurang masin, pilihan
sihat' untuk diterapkan dalam budaya pemakanan pengguna.
"Kami menyasarkan tiga kumpulan iaitu murid, pekerja dan pengusaha
makanan melalui objektif khusus. Kumpulan tersebut terdedah dengan
pengambilan garam berlebihan di luar rumah," katanya.
Pelbagai aktiviti diadakan seperti seminar, ceramah, bengkel,
demonstrasi memasak, sesi interaksi bersama media, dan majlis pelancaran
Minggu Kesedaran Garam Sedunia di Kementerian Kesihatan,Putrajaya pada
12 Mac ini.
http://www.sinarharian.com.my/nasional/ramai-makan-garam-berlebihan-1.361577
No comments:
Post a Comment