Pemeriksaan Tekanan Darah Lagi?

S: Kalau kita ada darah tinggi tapi darah tinggi kita dah turun sebelum ni, adakah kita kena periksa tekanan darah kita lagi?
Azura Othman

J: Ya, kerana dalam kebanyakan kes, tekanan darah tinggi tidak mempunyai simptom atau erti kata lain ianya tidak memberikan tanda amaran. Sebab itu tekanan darah tinggi sering dikenali sebagai pembunuh senyap atau bom jangka.

Kebanyakan pesakit yang dikenal pasti hanya didiagnos atau dikesan ketika menjalani pemeriksaan klinikal biasa ataupun ketika rawatan ke klinik akibat demam selesema. Malah ada yang hanya menyedari diri di’serang’ darah tinggi ketika tekanan darah meningkat terlalu tinggi yang dipanggil ‘krisis darah tinggi’, iaitu ketika tekanan darah melebihi 180 mmHg untuk sistolik dan 110 mmHg untuk diastolic.

Ketika ini komplikasi darah tinggi mungkin sudah berlaku dan berkemungkinan mencetuskan Non Communicable Disease (NCD) atau penyakit tidak berjangkit seperti sakit jantung, angin ahmar dan kerosakan buah pinggang.

Oleh sebab itu, bekas Presiden Persatuan Hipertensi Malaysia, Dr Azani Mohamad Daud pernah menggalakkan orang ramai melakukan pemeriksaan tekanan darah sekurang-kurangnya setahun sekali. Bagi yang pernah dikesan atau didiagnos dengan hipertensi atau tekanan darah tinggi, lakukan pemeriksaan tekanan mengikut arahan doktor.

Sebaiknya, simpan satu alat pemeriksaan tekanan darah di rumah dan ini membolehkan anda buat pemeriksaannya sendiri. Alat ini boleh didapati dengan harga serendah RM99.90.

http://www.soalkesihatan.com/kesihatan-jantung/tekanan-darah-tinggi/adakah-kita-perlu-buat-pemeriksaan-tekanan-darah-lagi/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...