Hati-Hati Hipertensi

Tekanan darah tinggi atau hipertensi antara penyebab kematian utama di seluruh dunia termasuk rantau Asia Tenggara.

Peningkatan tekanan di dalam salur darah menyebabkan pendarahan intrakranium, sekali gus boleh merosakkan organ penting termasuk hati, ginjal, otak dan paru-paru. Penyakit ini ditakuti ramai kerana mampu membunuh secara senyap tanpa sebarang simptom yang ketara.

Menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan penyakit ini meragut hampir 1.5 juta nyawa setiap tahun. Malaysia tidak terkecuali apabila 32 peratus daripada rakyat negara ini yang berumur 18 tahun ke atas dikatakan berisiko tinggi menghidap tekanan darah tinggi.

Namun, penyakit itu boleh dielak jika mengambil langkah pencegahan. Pencegahan awal dan kawalan adalah kaedah yang jauh lebih murah dan selamat berbanding rawatan pembedahan.

Menyedari hakikat itu, rangkaian kedai farmasi dan kesihatan Guardian memperkenalkan alat khas, monitor tekanan darah untuk membantu masyarakat memantau sendiri tekanan darah.

Alat yang sesuai untuk kegunaan di rumah itu dilengkapi paparan LCD besar untuk memudahkan pengguna terutama warga tua membaca bacaan.

Menerima ukur lilit lengan daripada 22 sentimeter (sm) hingga 36sm, monitor ini disesuaikan untuk pelbagai saiz lengan selain dilengkapi penunjuk degupan jantung.

Berbanding produk lain di pasaran, peranti moden ini direka untuk mengutamakan aspek fungsi dan praktikal.

Monitor tekanan darah itu boleh didapati di semua rangkaian Guardian seluruh negara termasuk e-kedaihttps://www.hmetro.com.my/node/4238?m=1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...