Darah Tinggi Pembunuh Senyap Kaum Lelaki

Penyakit Darah Tinggi atau Hipertensi boleh digelarkan pembunuh senyap. Kebiasaan penyakit ini mudah mendekati golongan lelaki yang berusia lebih daripada 40 tahun dan ke atas.

Namun begitu, trend ini telah berubah di mana golongan muda juga terpaksa berdepan dengan penyakit ini.

Kajian telah menunjukkan sebanyak 4.8 juta daripada keseluruhan jumlah penduduk di Malaysia menghidapi penyakit darah tinggi dan 2 per 3 tidak menyedari yang mereka sedang menghadapi penyakit ini. Malah mereka tidak hirau langsung dan menganggap perkara ini tidak serius.

Penyakit darah tinggi memang sukar hendak dikesan, kerana ia tidak menunjukkan sebarang gejala yang ketara. Walaubagaimanapun terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko serangan penyakit ini iaitu usia, keturunan, tabiat merokok, pengambilan alkohol yang berlebihan, pengambilan garam yang banyak, masalah kegemukan, kurang bersenam dan stres berlebihan.

Tekanan darah tinggi yang tidak dirawat boleh mengundang padah kerana mendedahkan individu kepada ancaman penyakit lain. Tekanan darah tinggi yang berpanjangan boleh menyebabkan kerosakkan pada organ-organ yang penting badan iaitu sel-sel jantung, buah pinggang, sel otak dan mata hingga mengakibatkan penyakit jantung, serangan angin ahmar atau strok dan penyakit buah pinggang.

Apa yang menakutkan ialah penyakit-penyakit ini hanya dapat dikesan apabila mencapai tahap serius. Kesan ini akan lebih dirasai sekiranya tekanan darah terlalu tinggi. Sel-sel jantung terpaksa bekerja keras untuk mengepam darah. Jika dibiarkan, lama-kelamaan dinding jantung akan menebal dan jantung akhirnya tidak dapat berfungsi dengan baik.

Read more: http://tanyalelaki.com/penyakit-darah-tinggi/#ixzz1nQ704nDZ

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...