Manfaat Buah Nangka Bagi Penghidap Hipertensi

Sesekali menjamu buah nangka enak juga tapi tahukah kawan-kawan buah nangka atau nama saintifiknya adalah Artocarpus heterophylus merupakan buah yang mengandungi sumber kalori yang rendah. Buah nangka mengandungi banyak air, bebes lemak, kaya dengan beta karoten, vitamin C dan juga likopen.

Kandungan kalori yang terdapat dalam Artocarpus heterophylus hanya mempunyai 28 kalori per 100 gram, jika dibandingkan denga buah belimbing dimana kedua buah-buahan yang sama berair ini memiliki kandungan energi sebanyak 36 kalori.


Kombinasi kadar gula yang terbatas pada buah nangka ini menjadikannya makanan yang amat sesuai bagi mereka yang mengamalkan diet rendah kalori. Apatah lagi buah ini bersifat mengenyangkan jika di makan hanya beberapa ulas sahaja.

Bukan itu sahaja malahan ia juga amat sesuai di makan oleh penghidap hipertensi kerana kandungan air dan kaliumnya yang tinggi sebenarnya mampu untuk meneutralisasikan tekanan darah seseorang penghidap itu.

Selain daripada itu buah nangka ini juga amat baik bagi merawat gangguan buangan air dalam badan. Bahkan amat sesuai bagi merawat demam dalam menurunkan suhu kepanasan dalam badan badan seseorang.

Berikut adalah kandungan zat makanan yang terdapat dalam buah nangka melalui sumber Jabatan Pertanian Malaysia :-
Kandungan dan100 gm yang boleh dimakan
Tenaga 37.0 Kcal, Lembapan 3.1, Protin 1.6gm, Lemak 0.2gm, Karbohidrat 7.3gm, Gentian 5.6gm, Abu 2.2gm, Kalsium37.0gm, Fosforus 26.0gm, Besi 1.7gm, Natrium 48.9gm, Kalium 292.9gm, Kerotin 80 ug, Vitamin B1 0.06mg, Vitamin B2 0.06mg, Niasin 0.4mg, Asid Askorbik 7.9mg

Nota Ingat: Hipertensi bermaksud penyakit tekanan darah tinggi.

Psst!! Nangka juga enak dimakan begitu sahaja atau boleh diproses dijadikan sebagai jus minuman, kordial, kari dan pencuci mulut.


http://cahayacinta.com/tag/penawar-penyakit-darah-tinggi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...