Kenapa Kita Perlu Bersenam?

Image di atas diambil dari: Medimanage.com
Selalu kita dengar di tv dan di surat khabar mewarwarkan senaman sebagai gaya hidup sihat yang digalakkan oleh kerajaan dan institusi kesihatan. Tapi, betul ke kita faham kepentingan bersenam kepada diri kita? sesetengah orang berpendapat bahawa melakukan senaman tidak penting apabila berat badan unggul telah diperoleh, namun adakah ini betul?

Sebagaimana yang telah kita ketahui, orang ramai pada hari ini semakin sibuk dengan aktiviti harian mereka yang begitu mendatangkan tekanan (stres). Stres menyebabkan badan kita bertindakbalas meningkatkan kandungan gula dan lemak dalam darah, seterusnya menyebabkan banyak kesan negatif. Tekanan yang dialami pada masa yang singkat boleh mengakibatkan sakit kepala dan otot terutamanya di bahagian leher. Oleh sebab itu, kita merasa kekejangan otot di bahagian leher apabila berasa terlalu tertekan. Tekanan yang berpanjangan pula boleh menyebabkan banyak kesan kepada seseorang antaranya ialah kecenderungan kepada cirit birit yang berulang, aterosklerosis (pengerasan dinding salur darah), bertambah atau berkurangya selera makan, dan hipertension (darah tinggi). Masalah masalah ini berupaya mendatangkan penyakit lain yang lebih serius seperti sakit jantung, ischemia (kurang pengaliran darah di bahagian bahagian tertentu pada badan), dan aneurysma (salur darah mengembang dan berkemungkinan untuk pecah meletup menyebabkan pendarahan dalaman).


Image di atas diambil dari: i.telegraph.co.uk

Pada zaman dulu, manusia menggunakan tulang empat kerat mereka untuk menghadapi situasi stres seperti dikejar harimau, atau kekurangan makanan. Tapi pada hari ini lain, kebanyakan situasi stres yang dialami masyarakat tidak memerlukan aktiviti fizikal sebagai gerak balas. Misalnya, seorang pekerja kilang selalu dimarahi majikannya, namun dia tidak boleh menggunakan fizikalnya untuk menghadapi situasi stres yang dialaminya, sebaliknya dia di-expect untuk bersabar dan berdiam, bukan macam zaman dulu dulu, apabila orang dimarahi, mudah sahaja mereka bertumbuk dan bergaduh. Disebabkan stres pada masyarakat kita pada hari ini tidak dapat disalurkan kepada aktiviti fizikal, ia boleh mendatangkan kesan negatif pada badan.

gambar diatas dambil dari: blog.80millionmoviesfree.com

Bersenam dapat mengurangkan  kesan kesan stres terhadap badan apabila badan diarahkan untuk menggunakan gula dan lemak yang telah disediakan oleh badan untuk menghadapi situasi stres. Degan aktiviti senaman yang dilakukan, kita boleh mengurangkan kandungan gula dan lemak larut dalam darah seterusnya mengelakkan enapan lemak dan kolesterol dalam salur darah. Aterosklerosis (dinding salur darah yang mengeras dan tersumbat) dapat dielakkan dengan cara ini.

Bersukan juga berupaya menjadikan individu periang dan ceria sepanjang hari. Apakah??

Dengan bersukan, badan akan menghasilkan sejenis 'precursor hormone' sejenis protein dalam darah yang bernama preopiomelanocortin. Bahan ini ditukarkan oleh badan kepada endorphin, sejenis molekul yang bertindak sebagai bahan yang membawa ketenangan dalam fikiran dan jiwa seseorang setelah melakukan aktiviti senaman. Sebab itu lah, kita dapat merasakan keceriaan berpanjangan apabila kita melakukan senaman secara konsisten. Cuba tengok kawan kawan kita yang banyak sukan tu, happy jek sepanjang masa betul tak?

Ceria sepanjang hari
image dari: www.credit-aid.com
Selain itu, terdedah di bawah cahaya matahari dapat merangsang sejenis reseptor di dalam mata yang mengesan cahaya ultra ungu (UV light). Reseptor ini menghantar impuls ke bahagian otak bernama suprachiasmatic nuclei, dan seterusnya ke bahagian otak yang lain. Apabila otak mengesan kewujudan cahaya ultra ungu ini, otak akan menghasilkan sejenis hormon bernama serotonin yang dapat membawa rasa gembira ke dalam minda seseorang. Kekurangan cahaya matahari yang dialami oleh banyak warga eropah terutamnya di Norway telah mangakibatkan gejala kemurungan yang amat tinggi, seterusnya meningkatkan kes bunuh diri di negara negara tersebut.


Mungkin ada orang tanya: Saya ada sakit jantung dan berat badan, baik ke bersukan ni untuk saya?

Individu yang telah sedia menghidap penyakit jantung juga mendapatkan banyak manfaat daripada aktiviti senaman. Untuk individu yang menghidap aterosklerosis, bersenam dapat meingkatkan colaterals (bertumbuhan arteri baru) ke jantung seterusnya mengurangkan kebergantungan jantung pada arteri lama yang telah tersumbat. Ini terhasil sewaktu bersukan kerana sewaktu bersukan jantung memerlukan tenaga yang lebih banyak dan aliran darah yang lebih banyak. Oleh sebab arteri yang sedia ada tidak mencukupi untuk membekalkan banyak darah, jantung mengalami hypoxia (kekurangan oksigen untuk menghasilkan tenaga). Jantung seterusnya menghasilkan hormon VEGF (vascular endothelial growth factor) yang megarahkan pertumbuhan salur darah baru ke jantung. Oleh sebab salur darah baru terbentuk, risiko mengalami infarct (tisu jantung mati kerana terputus bekalan darah) dapat dikurangkan kerana salur darah baru yang dihasilkan berjaya mengekalkan bekalan darah ke jantung.

Tapi saya rasa malas nak bersukan =P

Rasa malas nak bersukan memang susah hendak dihilangkan. Saya juga mengalami masalah yang sama. Namun setelah berfikir panjang, saya telah menemui jalannya! Dengan memulakan dengan senaman yang ringan dan sekejap namun konsisten sepanjang minggu. Contohnya dengan berjalan kaki selama 15 minit di waktu petang atau waktu lapang yang lain, atau boleh juga mengayuh basikal excercise (basikal dalam rumah) atau basikal sebenar selama perlahan lahan selama 15 minit. Setelah berjaya melakukan aktiviti ini secara konsisten, kita boleh meningkatkan intesiti senaman kita dengan berjoging atau mengayuh lebih laju.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...