Rawatan Tekanan Darah TinggiRawatan Penyakit Darah Tinggi


Matlamat Terapi

Matlamat kesihatan umum terapi antihipertensi adalah untuk mengurangkan morbiditi dan mortaliti jantung dan buah pinggang. Kebanyakan yang menghidap hipertensi yang berumur melebihi 50 tahun, tekanan darah diastolik akan tercapai. Sekiranya tekanan darah sistolik ideal. Komplikasi penyakit koronari arteri dapat dikurangkan sekiranya tekanan darah sistolik dan diastolik dirawat dan mencapai sasaran <140/90 mmHg. Untuk pesakit hipertensi yang juga menghidap penyakit kencing manis atau buah pinggang, tekanan darah ideal adalah <130/50.

Modifikasi Cara Hidup

Amalan cara hidup sihat adalah penting untuk pencegahan tekanan darah tinggi dan merupakan salah satu daripada langkah terpenting dalam pengurusan perawatan hipertensi. Pengubahsuaian besar dalam cara hidup telah menunjukan yang ianya dapat menurunkan tekanan darah termasuklah penurunan berat badan bagi mereka yang mengalami masalah berat badan, pengambilan makanan mengikut diet yang betul (mengikut Dietary Approaches to Stop hypertension, DASH) iaitu makanan yang kaya dengan potassium dan kalsium, pengurangan pengambilan garam, senaman dan mengurangkan pengambilan alkohol modifikasi cara hidup dapat menurunkan tekanan darah, menambahkan kesan ubat antihipertensi dan mengurangkan risiko kardiovaskular. Sebagai contoh, 1600mg sodium DASH plan makanan mempunyai kesan sama dengan terapi satu ubat. Gabungan dua atau lebih modifikasi cara hidup boleh mendapat kesan yang lebih baik.

Rawatan Farmakologik

Hasil keputusan percubaan data klinikal yang memberangsangkan menunjukkan bahawa pengawalan tekanan darah dengan menggunakan beberapa jenis ubat seperti angiotensin converting enzyme inhibitors (ACEIs), angiotensin receptor blockers (ARBs), beta-blockers (BBs), calcium channel blockers (CCBs) dan thiazide-type diuretics boleh mengurangkan komplikasi tekanan darah tinggi. Diuretik Thiazide-type telah menjadi terapi asas antihipertensi pada hasil ujian.

Dalam percubaan ini, termasuk terbitan baru-baru ini 'Antihypertensive and Lipid Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial' (ALLHAT), diuretik telah hampir-hampir tidak tertanding dalam pencegahan komplikasi kardiovaskular tekanan darah tinggi. Terdapat pengecualian Second Australia National Blood Pressure dimana percubaan melaporkan keputusan lebih baik pada orang putih dengan rejimen yang bermula dengan ACEI berbanding dengan yang menggunakan diuretik. Diuretik meningkatkan kemajuan antihipertensi dari rejimen pelbagai ubat, ia berfaedah dari segi pengawalan tekanan darah dan lebih berkemampuan jika dibanding dengan ejen-ejen antihipertensi yang lain. Walaupun dengan penemuan ini, diuretik tetap kurang digunakan dengan sepenuhnya.

Diuretik Tiazida-type harus digunakan sebagai terapi awal untuk sebahagian besar pesakit tekanan darah tinggi, sama ada bersendirian atau dalam kombinasi dengan salah satu daripada kelas-kelas lain (ACEIs, ARBs, BBs, CCBs) menunjukkan faedahnya hasil dari percubaan kawalan secara rawak. Senarai kepelbagaian indikasi memerlukan penggunaan ubat-ubat antihipertensi lain sebagai terapi awal. Jika ubat tersebut menunjukkan kontraindikasi, maka salah satu daripada kelas-kelas lain yang terbukti mengurangkan kejadian kardiovaskular harus digunakan sebagai ganti.http://www.hsc.com.my/bm/treatment-of-hypertension.php

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...