Petua Kurangkan Darah Tinggi Dengan Bersenam Secara Tetap

Image result for exercise
Aktiviti fizikal yang kerap - sekurang-kurangnya 30 hingga 60 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu - boleh menurunkan tekanan darah anda dengan 4-9 milimeter merkuri (mm Hg). Dan ia tidak mengambil masa yang lama untuk melihat perbezaan. Jika anda tidak aktif, meningkatkan tahap senaman anda boleh menurunkan tekanan darah anda dalam masa hanya beberapa minggu.

Jika anda mempunyai prehypertension - tekanan sistolik di antara 120 dan 139 atau tekanan diastolik antara 80 dan 89 - senaman boleh membantu anda mengelakkan membangunkan tekanan darah tinggi besar-besaran. Jika anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi, aktiviti fizikal yang kerap boleh membawa tekanan darah anda turun ke tahap yang lebih selamat.

Berbincang dengan doktor anda mengenai membangunkan program senaman. Doktor anda boleh membantu menentukan sama ada anda memerlukan apa-apa sekatan senaman. Walaupun aktiviti sederhana selama 10 minit pada satu masa, seperti berjalan dan latihan kekuatan cahaya, boleh membantu.

Tetapi mengelakkan menjadi "pahlawan hujung minggu." Cuba untuk memerah semua latihan anda dalam pada hujung minggu untuk membuat yang tidak aktif hari minggu bukan strategi yang baik. Mereka yang pecah secara tiba-tiba aktiviti sebenarnya boleh menjadi berisiko.
 http://dietdietsihat.blogspot.my/2015/04/10-cara-nak-kurangkan-darah-tinggi.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...