Tekanan Darah

 

Tekanan darah

Tekanan darah (tegas berbicara: tekanan pembuluh darah) merujuk pada kekuatan yang diberikan oleh peredaran darah pada dinding pembuluh darah, dan merupakan salah satu dari tanda-tanda vital utama. Tekanan darah menurun beredar bergerak darah melalui arteri, arteriol, kapilari, dan vena, tekanan darah istilah umumnya merujuk pada tekanan arteri, iaitu tekanan dalam arteri besar, arteri menjadi pembuluh darah yang membawa darah menjauh dari jantung.

Mengukur tekanan darah

Arteri tekanan ini paling sering diukur melalui sphygmomanometer, yang menggunakan quality medan raksa untuk mencerminkan tekanan beredar. Walaupun banyak yang menggunakan merkuri moden peranti tekanan pembuluh darah tidak lagi, nilai tekanan vaskular masih universal dilaporkan dalam milimeter merkuri (mmHg).

Tekanan sistolik arteri ditakrifkan sebagai tekanan puncak di arteri, yang terjadi dekat awal kitaran jantung, tekanan arteri diastolik ialah tekanan darah terendah (pada fasa rehat dari kitaran jantung). Tekanan darah rata-rata sepanjang kitaran jantung dilaporkan sebagai rata-rata tekanan arteri, tekanan nadi mencerminkan perbezaan antara maksimum dan minimum tekanan diukur.

Nilai yang umum untuk berehat, manusia dewasa yang sihat adalah sekitar 120 mmHg (16 kPa) sistolik dan 80 mmHg (11 kPa) diastolic (ditulis sebagai 120/80 mmHg, dan berbicara sebagai "satu dua puluh lebih dari lapan puluh") dengan variasi individu yang besar. Langkah-langkah ini tekanan darah tidak statik, tetapi mengalami variasi alam dari satu detak jantung yang lain dan sepanjang hari (dalam irama sirkadian), mereka juga berubah sebagai respon terhadap stres , faktor pemakanan, ubat-ubatan, atau penyakit tekanan. hipertensi darah tinggi ( ) merujuk pada tekanan darah yang abnormal tinggi, sebagai lawan hipotensi, ketika abnormal rendah. Seiring dengan suhu tubuh, pengukuran tekanan darah adalah parameter fisiologi yang paling sering diukur.

American Heart Association Menurut American Heart Association:

Tekanan darah di bawah 120 lebih dari 80 mmHg (milimeter air raksa) dianggap optimum untuk orang dewasa. Tekanan sistolik 120-139 mmHg atau tekanan diastolik 80 hingga 89 mmHg dianggap "prehipertensi" dan perlu diamati dengan cermat. Sebuah tekanan darah membaca 140 lebih dari 90 atau lebih tinggi dianggap meningkat (tinggi).

Optimal tekanan darah berkaitan dengan risiko kardiovaskular adalah kurang dari 120/80 mm Hg. Namun, pembacaan yang luar biasa rendah harus dinilai untuk mengenal pasti punca perubatan.

Tekanan darah monitor

Bagi beberapa orang, tekanan darah diukur dalam pejabat doktor mungkin tidak ada hubungannya dengan pengukuran realiti mereka. Sampai satu dari 4 orang "hipertensi jas putih" yang bererti tekanan darah pembacaan mereka melawat doktor lebih tinggi dari tekanan darah sebenarnya. Hal ini dapat hasil dari kecemasan yang berkaitan dengan pemeriksaan oleh ahli kesihatan. The misdiagnosis hipertensi (tekanan darah tinggi) untuk pesakit ini boleh menyebabkan rawatan tidak perlu dan mungkin berbahaya. Debat terus mengenai pentingnya kesan ini. Beberapa pesakit reaktif juga akan bertindak balas terhadap rangsangan lain di seluruh kehidupan sehari-hari mereka, dan memerlukan rawatan. Kesan jas putih mungkin merupakan penunjuk yang dikenakan penyelidikan lebih lanjut. Di sisi lain, dalam beberapa kes tekanan darah rendah membaca dari khas berlaku di pejabat doktor dan pesakit ini mungkin gagal untuk mendapatkan rawatan tekanan darah tinggi diperlukan.

Tekanan Darah Tinggi

Semua peringkat di atas 120/80 mmHg disebut "hipertensi" atau tekanan darah tinggi. Hipertensi meningkatkan risiko anda, dan risiko tumbuh sebagai tahap tekanan darah meningkat. Jika anda mempunyai diabetes atau penyakit buah pinggang kronik, Tekanan Darah Tinggi ditakrifkan sebagai 130/80 mmHg atau lebih tinggi. nombor Hipertensi juga berbeza untuk anak-anak dan remaja.

Semua peringkat tekanan darah meletakkan tekanan mekanikal pada dinding arteri. Hipertensi meningkatkan beban kerja jantung dan perkembangan daripada pertumbuhan rangkaian yang tidak sihat (ateroma) yang berkembang dalam dinding arteri. Semakin tinggi tekanan, semakin stres yang hadir dan ateroma lebih cenderung kemajuan dan otot jantung cenderung menebal, memperbesar dan menjadi lebih lemah dari masa ke masa.

National Institutes of Health Institut Kesihatan Nasional tuntutan tentang 1 dari 3 orang dewasa di Amerika Syarikat telah Tekanan Darah Tinggi.

Hipertensi sendiri biasanya tidak mempunyai gejala. Anda boleh memilikinya selama bertahun-tahun tanpa menyedarinya. Selama ini, walaupun, itu boleh merosakkan jantung, pembuluh darah, ginjal, dan bahagian lain tubuh anda.

Inilah sebabnya mengapa mengetahui nombor tekanan darah anda adalah penting, bahkan ketika anda merasa baik-baik saja. Jika tekanan darah anda normal, anda boleh bekerja dengan pasukan penjagaan kesihatan anda untuk tetap seperti itu. Jika tekanan darah anda terlalu tinggi, anda perlu rawatan untuk mengelakkan kerosakan pada organ-organ tubuh anda.

Punca tekanan darah tinggi

Tekanan darah cenderung meningkat dengan usia, kecuali jika anda mengambil langkah-langkah untuk mencegah atau mengontrolnya. masalah perubatan tertentu, seperti penyakit buah pinggang kronik, penyakit tiroid , dan insomnia , boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. ubat-ubatan tertentu, seperti asma ubat-ubatan (contohnya kortikosteroid) dan-bantuan produk sejuk, juga boleh meningkatkan tekanan darah.

Perempuan mengambil kawalan pil KB biasanya memiliki sebuah bukit kecil di kedua-dua tekanan darah diastolik dan sistolik. Jika anda sudah memiliki hipertensi dan ingin menggunakan kawalan pil KB, pastikan doktor anda mengetahui tentang tekanan darah tinggi anda. Berbicara kepadanya tentang seberapa sering anda harus mempunyai tekanan darah anda diperiksa dan bagaimana mengendalikannya semasa mengambil pil.

Tekanan Darah Tinggi Komplikasi

Beberapa keadaan kesihatan yang serius berpotensi berkaitan dengan tekanan darah tinggi, termasuk:
  • Aterosklerosis: penyakit arteri disebabkan oleh penumpukan plak, atau bahan lemak, di dinding bahagian dalam pembuluh darah. Hipertensi (tekanan darah tinggi) memberikan sumbangan untuk penumpukan ini dengan menempatkan stres ditambah dan gaya pada dinding arteri.
  • Penyakit Jantung: gagal jantung (jantung tidak boleh secara memadai mengepam darah), penyakit jantung iskemik (rangkaian jantung tidak mendapatkan cukup darah), dan kardiomiopati hipertrofik hipertensi (jantung membesar) adalah semua yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi.
  • Ginjal Penyakit: Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh merosakkan pembuluh darah dan penapis pada ginjal, sehingga ginjal tidak dapat mengekskresikan sampah dengan betul.
  • Stroke: Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh menyebabkan stroke, baik dengan menyumbang terhadap proses aterosklerosis (yang boleh menyebabkan penyumbatan dan / atau bekuan), atau dengan melemahnya dinding pembuluh darah dan menyebabkan itu pecah.
  • Penyakit mata: Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh merosakkan pembuluh darah sangat kecil di retina.

Hipertensi

Gaya hidup yang tidak sihat akan meningkatkan tekanan darah anda dari masa ke masa. Dan tekanan darah menjadi lebih tinggi anda, semakin tinggi risiko anda mengalami stroke atau serangan jantung di masa depan.

Tetapi kabar baiknya adalah bahawa jika anda mempunyai hipertensi, perubahan yang sihat akan membantu untuk membawanya ke bawah. Dan anda tidak perlu menunggu sehingga anda mempunyai tekanan darah tinggi untuk melakukan perubahan gaya hidup sihat. Semakin anda dapat mengurangkan hipertensi anda, semakin rendah risiko dari jantung atau stroke akan.

Tekanan Darah Persatuan Menurut Persatuan Tekanan Darah:

Menjadi cukup aktif selama 30 minit lima kali seminggu dapat menjaga jantung anda sihat, dan dapat menurunkan hipertensi anda. Jika anda tidak dapat mencari 30 minit di hari anda, meningkatkan aktiviti anda dengan bahkan sejumlah kecil boleh membantu.
Mengubah diet dan menjadi lebih aktif benar-benar dapat membantu anda mengawal dan mengurangkan hipertensi, tetapi mereka tidak dapat menurunkan cukup sendiri. Anda mungkin perlu mengambil ubat tekanan darah untuk menurunkan lebih lanjut.

Menjaga Tekanan Darah

tindakan Gaya Hidup boleh membantu anda mengekalkan tekanan darah normal. Bahkan jika anda mempunyai hipertensi, anda masih boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegah masalah jangka panjang boleh menyebabkan:
  • Ikuti pola makan yang sehat yang berfokus pada banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk susu rendah lemak. Rencana tersebut juga harus rendah dalam lemak tepu dan trans dan garam.
  • Jadi aktif selama minimal 1 hingga 2 jam per hari. Berwarna batas waktu di depan TV atau komputer untuk 2 jam pada hari paling banyak.
  • Pertahankan berat badan yang sihat. Pertimbangkan berat badan program jika anda mengalami obesitas.
  • Berhenti merokok
  • Anda menguruskan stres dan kecemasan dan belajar untuk mengatasi stress.
Hormat kami,
Doc web anda

http://ms.yourwebdoc.com/bloodpressure.php 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...